Logo
Loading
 • Γνωστική αναλυτική
  FAQs Ερωτήσεις Απαντήσεις


Ερωτήσεις-απαντήσεις

 • Στην περίπτωση που θέλω να επικοινωνήσω επειγόντως μαζί σας πως μπορεί αυτό να γίνει;

  +

  Κάνουμε πάντα το καλύτερο δυνατό για να διασφαλίσουμε μια απρόσκοπτη και επωφελή επικοινωνία. Τηλεφωνήματα που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια εργάσιμων ημερών και ωρών απαντώνται το αργότερο μέχρι το βράδυ της ίδιας μέρας. Ακόμη και στην περίπτωση που ο θεραπευτής απουσιάζει εκτάκτως ή στο εξωτερικό, υπάρχει η πρόβλεψη να μπορείτε να επικοινωνήσετε με άλλον συνεργάτη του Ινστιτούτου μέσα στην ίδια μέρα. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το συγκεκριμένο ερώτημα μπορείτε να συζητήσετε με τον θεραπευτή κατά την πρώτη συνάντηση. Σε ειδικές περιπτώσεις που το επιβάλει η φύση της υποκείμενης διαταραχής είναι δυνατή η άμεση επικοινωνία με τον θεραπευτή όλο το 24ωρο

 • Εκτός από την ατομική ψυχοθεραπεία έχω ακούσει αρκετά πράγματα για τα οφέλη της ομαδικής. Το Ινστιτούτο παρέχει δυνατότητα για ομαδική θεραπεία;

  +

  Ναι. Το Ινστιτούτο διαθέτει πιστοποιημένους ομαδικούς θεραπευτές αλλά και ειδική αίθουσα ομαδικής ψυχοθεραπείας. Ο θεραπευτής σας θα συζητήσει μαζί σας και αυτή τη δυνατότητα κατά περίπτωση.

 • Τα ψυχότροπα φάρμακα είναι εξαρτησιογόνα και επικίνδυνα;

  +

  Αυτός είναι ένας ακόμη μύθος αναφορικά με τα φάρμακα. Τα σκευάσματα αυτά πριν τεθούν σε κυκλοφορία έχουν υποστεί ελέγχους για την τεκμηρίωση της ασφάλειας τους. Τα περισσότερα από αυτά (με εξαίρεση τα αγχολυτικά υπό προϋποθέσεις) δεν είναι εξαρτησιογόνα. Πάνω απ’ όλα όμως έχει σημασία η ορθή και ενδεδειγμένη χρήση τους. Όπως θα είχατε την ευκαιρία να δείτε στα βιογραφικά σημειώματα που παραθέτουμε διαθέτουμε μια μακρά εμπειρία και ακαδημαϊκή εκπαίδευση στην ψυχοφαρμακολογία και θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος για εσάς.

 • Έχω ακούσει ότι οι ψυχίατροι χορηγούν πάντα φάρμακα. Είναι αλήθεια;

  +

  Όχι. Στατιστικά οι περισσότεροι ασθενείς μας δεν λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή. Κατά την πρώτη συνάντηση ο θεραπευτής σας θα απαντήσει σε όλες σας τις απορίες σχετικά με τα φάρμακα και θα σας βοηθήσει έτσι ώστε να βρεθεί για σας η καλύτερη λύση.

 • Τι φάρμακα χρησιμοποιούνται στην ψυχιατρική;

  +

  Υπάρχει ένας ολόκληρος μύθος γύρω από τα ψυχιατρικά φάρμακα. Η ψυχοφαρμακολογία είμαι μια σχετικά καινούργια επιστήμη με ζωή περίπου 60 χρόνων. Σήμερα διαθέτουμε μια μεγάλη γκάμα φαρμακευτικών ουσιών για τις ψυχώσεις, τη διπολική διαταραχή, την κατάθλιψη, τις αγχώδεις διαταραχές, την άνοια, τις γνωστικές διαταραχές και τις εξαρτήσεις. Τα ψυχότροπα φάρμακα όταν χορηγούνται σύμφωνα με τις ενδείξεις τους και με φειδώ προσφέρουν ανακούφιση σε εκατομμύρια ανθρώπων, παγκοσμίως. Συχνά δεν αποτελούν τον μόνο δρόμο που οδηγεί σε λύσεις αλλά είναι σημαντικοί βοηθοί της ψυχοθεραπείας.

 • Αν χρειαστεί να ακυρώσω μια συνάντηση τι πρέπει να κάνω;

  +

  Είναι κατανοητό ότι θα υπάρξουν φορές που μια συνάντηση θα πρέπει να αναβληθεί ή να αλλάξει ώρα και ημέρα. Θα ήταν καλό σε μια τέτοια περίπτωση να υπάρξει μια ειδοποίηση, τουλάχιστον 24 ώρες πριν την προγραμματισμένη συνεδρία.

 • Πόση ώρα διαρκεί μια ψυχοθεραπευτική συνεδρία;

  +

  Η διάρκεια κάθε συνεδρίας είναι 50 λεπτά εκτός αν άλλοι λόγοι επιβάλουν μια διαφορετική συμφωνία θεραπευτή & θεραπευόμενου.

 • Τι είναι η ψυχοθεραπεία;

  +

  Είναι η διαδικασία εκείνη κατά την οποία ένας εκπαιδευμένος επαγγελματίας ψυχικής υγείας έχει προγραμματισμένες, τακτικές συναντήσεις με έναν θεραπευόμενο. Στόχος είναι η δημιουργία μιας θεραπευτικής σχέσης. Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές μορφές ψυχοθεραπείας (ψυχοδυναμική, γνωστική, συμπεριφορική κλπ) και επιλέγεται πάντα εκείνη που ταιριάζει καλύτερα στο άτομο και στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Η ψυχοθεραπεία δεν είναι μια απλή συζήτηση, αλλά έχει όλες τις αρχές μιας στενής ανθρώπινης σχέσης που αποσκοπεί όμως να καταλήξει σε ένα ευνοϊκό για τον θεραπευόμενο αποτέλεσμα. Στα πλαίσια της συχνά διερευνώνται ασυνείδητα κίνητρα της συμπεριφοράς μέσα σε ένα ασφαλές πλαίσιο που διαμορφώνεται από τον θεραπευτή. Έτσι δίνεται η ευκαιρία, μέσα από ένα πανίσχυρο εργαλείο (όπως είναι η θεραπευτική σχέση) να αναλυθούν και να γίνουν κατανοητές συμπεριφορές, στάσεις και συναισθήματα, η δυνατότητα ο θεραπευόμενος να ανιχνεύσει τις λιγότερο γνωστές πτυχές του εαυτού του και τέλος να προχωρήσει σε αλλαγές στην ζωή του.

 • Μου συστήθηκε θεραπεία αλλά έχω τις επιφυλάξεις μου. Τι πρέπει να κάνω;

  +

  Πάντα ενθαρρύνουμε τους ασθενείς μας να συζητούν χωρίς αναστολές τις όποιες επιφυλάξεις έχουν για την συνεργατική δουλειά που πρόκειται να κάνουμε μαζί. Δεδομένης της φύσης της ψυχοθεραπείας, συχνά, αναδεικνύονται ισχυρά και αντικρουόμενα συναισθήματα αναφορικά με αυτή. Ενθαρρύνουμε λοιπόν τους θεραπευόμενους μας να μοιράζονται μαζί μας αυτά τα συναισθήματα καθώς αυτή η διαδικασία, αφ’ εαυτής αποτελεί μέρος της θεραπείας. Η καλή και ειλικρινής επικοινωνία είναι ο θεμέλιος λίθος μια επιτυχημένης θεραπείας.

 • Με απασχολεί η εμπιστευτικότητα. Ποια είναι η πολιτική σε αυτή την περίπτωση;

  +

  Ότι λεχθεί ή συμβεί στα πλαίσια της θεραπευτικής σχέσης είναι απόρρητο, εκτός εάν ζητήσετε εγγράφως να ενημερωθεί κάποιο τρίτο πρόσωπο ή αρχή. Υπάρχουν συγκεκριμένες εξαιρέσεις σε αυτό τον κανόνα: κακοποίηση ανηλίκου ή εξαρτημένου ενηλίκου, απειλή κατά ζωής (ανθρωποκτονικός ιδεασμός) ή κατά του εαυτού (αυτοκτονικός ιδεασμός). Αν και έχουμε νομική υποχρέωση να αναλάβουμε δράση στις προαναφερόμενες περιπτώσεις έχουμε και ηθική υποχρέωση να σας βοηθήσουμε να αντεπεξέλθετε στις συγκεκριμένες ψυχοπιεστικές συνθήκες.

 • Τι θα πρέπει να έχω μαζί μου στο πρώτο ραντεβού;

  +

  Θα ήταν χρήσιμο να έχετε μαζί σας προηγούμενες εξετάσεις, φαρμακευτικές αγωγές και άλλα στοιχεία από το προηγούμενο ιατρικό ή ψυχιατρικό σας ιστορικό. Αν τα στοιχεία αυτά δεν είναι διαθέσιμα θα ζητήσουμε την άδεια σας να επικοινωνήσουμε με τους προηγούμενους γιατρούς και θεραπευτές σας για πληροφορίες που ενδέχεται να χρειαστούν.

 • Πως θα είναι η πρώτη συνάντηση;

  +

  Στην πρώτη επίσκεψη σας στο Ινστιτούτο θα συνομιλήσετε με τον θεραπευτή με τον οποίο έχετε ήδη έρθει σε επαφή τηλεφωνικά. Η πρώτη αυτή επαφή διαρκεί 50-60 λεπτά. Αρχικά ο θεραπευτής θα ενδιαφερθεί να μάθει τον λόγο της επίσκεψης σας και τον επιθυμητό στόχο, αν αυτός είναι ήδη διαμορφωμένος. Στο τέλος θα συζητήσει μαζί σας την διαγνωστική του εντύπωση και τις ενέργειες που πρέπει να ακολουθήσουν. Κατόπιν θα συζητήσετε μαζί για τα επόμενα βήματα. Στόχος του θεραπευτή είναι να σας παρέχει ένα άνετο, αξιοπρεπές και μη κριτικό περιβάλλον. Θα προσπαθήσει να απαντήσει με ειλικρίνεια σε ΟΛΕΣ σας τις ερωτήσεις.

 • Είμαι άνδρας και θα ήθελα να συζητήσω τα προβλήματα μου με άνδρα θεραπευτή. Είναι αυτό εφικτό;

  +

  Στο Ινστιτούτο εργάζονται και άνδρες και γυναίκες θεραπευτές και θεραπεύτριες, αντίστοιχα, οπότε αυτονόητα ναι, είναι εφικτό να επιλεγεί ο καταλληλότερος συνεργάτης για την δική σας περίπτωση.

 • Εργάζομαι βραδινές ώρες ή σε εναλλασσόμενη βάρδια (άλλοτε πρωί & άλλοτε απόγευμα ή βράδυ). Πως μπορώ να κανονίσω άλλοτε απογευματινά και άλλοτε πρωινά ραντεβού;

  +

  Και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει η δυνατότητα να προσαρμόσουμε το πρόγραμμα επισκέψεων στις συνθήκες εργασίας σας.

 • Εργάζομαι τις πρωινές ώρες. Μπορώ να κανονίσω ένα απογευματινό ή βραδινό ραντεβού;

  +

  Φυσικά. Η Γραμματεία και οι συνεργάτες του Ινστιτούτου θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια έτσι ώστε να βρεθεί η καλύτερη, κοινά αποδεκτή λύση.

 • Στην περίπτωση που θέλω να επικοινωνήσω επειγόντως μαζί σας πως μπορεί αυτό να γίνει;

  +

  Κάνουμε πάντα το καλύτερο δυνατό για να διασφαλίσουμε μια απρόσκοπτη και επωφελή επικοινωνία. Τηλεφωνήματα που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια εργάσιμων ημερών και ωρών απαντώνται το αργότερο μέχρι το βράδυ της ίδιας μέρας. Ακόμη και στην περίπτωση που ο θεραπευτής απουσιάζει εκτάκτως ή στο εξωτερικό, υπάρχει η πρόβλεψη να μπορείτε να επικοινωνήσετε με άλλον συνεργάτη του Ινστιτούτου μέσα στην ίδια μέρα. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το συγκεκριμένο ερώτημα μπορείτε να συζητήσετε με τον θεραπευτή κατά την πρώτη συνάντηση. Σε ειδικές περιπτώσεις που το επιβάλει η φύση της υποκείμενης διαταραχής είναι δυνατή η άμεση επικοινωνία με τον θεραπευτή όλο το 24ωρο

 • Που βρίσκεται το Κέντρο;

  +

  Το Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας “EGO IDEAL” εδρεύει στην οδό Τσιμισκή 54, στον 7ο όροφο (στο ύψος μεταξύ Αγίας Σοφίας και Καρόλου Ντηλ).

 • Πως μπορώ να προγραμματίσω ένα ραντεβού;

  +

  Μπορείτε να καλέσετε κατά τις εργάσιμες ώρες και ημέρες στα τηλέφωνα του Κέντρου και να επικοινωνήσετε με την Γραμματεία, η οποία θα μεριμνήσει για την καλύτερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση σας. Σε μη εργάσιμες ώρες ή ημέρες μπορείτε να αφήσετε μήνυμα στον τηλεφωνητή και με την πρώτη ευκαιρία θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

 • Σε περίπτωση που ενώ βρίσκομαι ήδη σε ψυχοθεραπεία επιθυμώ να σας επισκεφτώ πρέπει να συνεχίσω να βλέπω και τον προηγούμενο θεραπευτή μου

  +

  Η απάντηση στην ερώτηση αυτή είναι εξατομικευμένη. Υπάρχουν περιπτώσεως κατά τις οποίες παραπέμπονται στο Κέντρο μας ασθενείς από τον ή την ψυχολόγο με τον/την οποίο/α βρίσκονται ήδη σε ψυχοθεραπεία επί μακρού. Η παραπομπή αυτή σχετίζεται με την διερεύνηση της αναγκαιότητας για την χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής ή με την αναγκαιότητα για την ολοκλήρωση μιας διαγνωστικής διαδικασίας. Στις περιπτώσεις αυτές ο ψυχίατρος συνεργάζεται με τον/την ψυχολόγο για την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος. Γενικά, πιστεύουμε ότι στην πλειοψηφία των ασθενών, είναι προτιμότερο την συνολική ευθύνη και τον χειρισμό (φαρμακολογικό και ψυχοθεραπευτικό) να τον έχει ένα άτομο, αν και οι συνεργασίες, στα πλαίσια της ειδικότητας μας δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο.

 • Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ ενός ψυχιάτρου και ενός ψυχολόγου;

  +

  Ο ψυχίατρος είναι γιατρός που έχει ειδικευθεί στη διάγνωση, εκτίμηση και θεραπεία ψυχιατρικών – ψυχολογικών διαταραχών. Η ψυχιατρική είναι μια ειδικότητα που προέρχεται από τα σπλάχνα της Ιατρικής επιστήμης, όπως η παιδιατρική και η χειρουργική. Οι ψυχίατροι αφού ολοκληρώσουν τα 6 έτη σπουδών της Ιατρικής Σχολής, εκπαιδεύονται στην ειδικότητα επί 5ετία. Επιπλέον, με την ιδιότητα και της γνώσεις της ιατρικής δύνανται να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ σωματικών και ψυχικών διαταραχών, να εκτιμήσουν τις ψυχικές αλλά και τις σωματικές λειτουργίες του ασθενή τους, να αποκλείσουν ή να επιβεβαιώσουν την ύπαρξη ενός σωματικού νοσήματος (π.χ. στην περίπτωση που κάποιος ασθενής προσέρχεται με συμπτώματα μιας αγχώδους διαταραχής, όπως το Γενικευμένο άγχος ή ακόμη και κρίσεις πανικού, να υποψιαστούν ότι πίσω από αυτή την κλινική εικόνα «κρύβεται» μια διαταραχή του θυρεοειδή ή των επινεφριδίων), προχωρήσουν έτσι στην τεκμηρίωση μιας διάγνωσης και να καταστρώσουν ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο. Δεν χρησιμοποιούν μόνον φάρμακα σαν μέρος της θεραπείας, αλλά και ψυχοθεραπευτικές ή άλλου τύπου παρεμβάσεις, όπου αυτό απαιτείται.Ο ψυχολόγος είναι απόφοιτος Σχολών Ψυχολογίας που προέρχονται από την ακαδημαϊκή μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί κλάδοι της ψυχολογίας (οργανωτική, κλινική, αναπτυξιακή κλπ). Οι κλινικοί ψυχολόγοι είναι αυτοί που ασχολούνται, εξ αντικειμένου, με συμπεριφορικές και άλλου τύπου παρεμβάσεις και ψυχοθεραπευτικές τεχνικές καθώς και με ψυχομετρικές δοκιμασίες (tests). Καθώς δεν είναι απόφοιτοι της Ιατρικής δεν έχουν τα εχέγγυα για να προχωρήσουν σε ιατρική διάγνωση, για την παραπομπή και ερμηνεία εργαστηριακών και ακτινολογικών εξετάσεων και, φυσικά, για την πρόταση, συνταγογράφηση ή διακοπή μιας φαρμακευτικής αγωγής.

 • Πόσο συχνές είναι οι ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες;

  +

  Αυτό εξαρτάται από τη μορφή της ψυχοθεραπείας. Μια μέση συχνότητα είναι μια φορά την εβδομάδα. Το ακριβές πρόγραμμα θα συζητηθεί στο τέλος της πρώτης (διαγνωστικής) συνάντησης.ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΑΣ

ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ενημερωθείτε για τις υπηρεσίες ψυχοθεραπείας που προσφέρει το ινστιτούτο μας(ομαδική, οικογενειακή, διαπροσωπική, ζεύγους...)

Περισσότερα
Ψυχιατροι στην θεσσαλονικη
ΠΑΘΗΣΕΙΣ

Ψυχιατρική διαταραχή (ή εναλλακτικά πάθηση) ορίζεται ένα ψυχολογικό πρότυπο συμπεριφοράς που, σε γενικές γραμμές,...

Περισσότερα
ΨΥΧΙΑΤΡΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΟ ΤΜΗΜΑ ΠΑΙΔΙΩΝ & ΕΦΗΒΩΝ

Η ψυχική υγεία των παιδιών είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για την καλή κοινωνική...

Περισσότερα
ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΦΑΡΜΑΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Η αντιμετώπιση της διαταραχής πανικού συνίσταται σε χρήση φαρμακοθεραπείας σε συνδυασμό με ψυχοθεραπευτική παρέμβαση. Η φαρμακοθεραπεία...

Περισσότερα
Διαιτολογική και διατροφολογική υποστήριξη

To BRAIN SOUL BODY αποτελεί μια νέα διαιτολογική υπηρεσία που στοχεύει στην ολοκληρωμένη φροντίδα του σώματος. Η υπηρεσία στοχεύει στην εξατομικευμένη αντιμετώπιση διατροφικών καταστάσεων και συμπεριφορών τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά. Παράλληλα παρέχεται η δυνατότητα ψυχολογικής υποστήριξης για βελτιστοποίηση της προσπάθειας για όσους το επιθυμούν.

Περισσότερα

ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΜΑΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

Δρ. Δήμος Δημέλλης

Εκπαιδεύτηκα στην Β’ Παν/κη Ψυχιατρική Κλινική του ΑΠΘ με το ακόλουθο πρόγραμμα: Βιολογία του Εγκεφάλου (2 έτη), Ψυχοφαρμακολογία (2 έτη),

Περισσότερα
Δρ. Φίλιππος Κουνιάκης

Πτυχίο Ιατρικής από το Α.Π.Θ. το 1996 Λήψη τίτλου ειδικότητας Ψυχιατρικής Οκτώβριος 2003 Άμισθος επιστημονικός συνεργάτης Β΄ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Α.Π.Θ.

Περισσότερα
Δρ. Νικόλαος Σιδηρόπουλος

15/3/1995: Αποφοίτηση από την Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) 22/06/1995: Κυκλική εκπαίδευση, 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών, Ελλάδα

Περισσότερα
Χατζηκαλλία Κατερίνα

Ψυχολόγος - Νευροψυχολόγος, MSc Γνωστικής Ψυχολογίας & Νευροψυχολογίας

Περισσότερα
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ EGO IDEAL

Περισσότερα
iatrika-nea
ΙΑΤΡΙΚΑ ΝΕΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ

Περισσότερα
Stay connected with us